Buma Boy Edgarprijs 2015 voor saxofonist, componist en bandleider Tineke Postma

Op 9 december 2015 ontving saxofoniste Tineke Postma in een bomvol Bimhuis de Buma Boy Edgarprijs uit handen van drummer Terry Lyne Carrington. In het kader van deze onderscheiding met de meest prestigieuze jazzprijs van Nederland gaat Tineke nu op tournee met haar Amerikaanse groep Sonic Halo. Sonic Halo was slechts eenmaal eerder in Nederland te zien, een unieke kans dus!

Buma Boy Edgar Tour:

7 April   Nijmegen, Brebl 
8 April   Rotterdam, Masterclass Codarts Conservatory  
9 April   Rotterdam, Lantaren/Venster 
10 April  Leeuwarden, Friejam/Neushoorn
12 April  Masterclass Blue Note Osnabrück, Germany 
13 April  Middelburg, Schuttershof
15 April Den Bosch, Toonzaal
16 April Utrecht, Tivoli/Vredenburg 
17 April Tilburg, Theaters Tilburg 
21 April Amsterdam, Bimhuis
22 April Groningen, Platformtheater                
23 April Leiden, Hot House Jazz

Over Tineke Postma:


In 2003 studeerde Tineke cum laude af aan het Conservatorium van Amsterdam en de Manhatten School of Music (NYC) en meteen werd het buitengewone talent van Tineke Postma (1978) in binnen- en buitenland opgemerkt. Ze won grote prijzen zoals de Sisters in Jazz Award (2003), de Jazz Juan Revelations Award” (2009 Antibes Juan-les-Pins Jazz Festival). Ook won Tineke de Edison Nationaal (2011) voor haar vijfde plaat als leider genaamd "The Dawn of Light". 
Haar sterke connectie met de Amerikaanse jazzwereld resulteerde in optredens op podia zoals Carnegie Hall en met Grammy bekroonde cd opnamen met sterren als Terri Lyne Carrington, Greg Osby, Wayne Shorter, Esperanza Spalding en Dianne Reeves.

Over Sonic Halo:

Met haar voormalige mentor Greg Osby bracht Postma in 2014 haar zesde album Sonic Halo uit. Sonic Halo en de Boy Edgarprijs markeren het begin van een nieuwe fase in de carrière van Tineke Postma. Vanaf april 2016 gaat Tineke in het kader van de Buma Boy Edgarprijs op tour met de groep achter Sonic Halo: Greg Osby (alt- en sopraansax), Florian Weber/Marc van Roon* (piano, Rhodes), Linda Oh/Clemens van der Feen* (bas), Dan Weiss/Ziv Ravitz* (drums).
* voor een aantal data worden de vaste bandleden vervangen

Tineke Postma over Sonic Halo: ‘Met Sonic Halo breng ik mijn Amerikaanse verhaal naar Nederland. Deze band bestaat uit de meest innovatieve en gerenommeerde musici uit New York en Europa. In Nederland traden we slechts twee keer op: op het North Sea Jazz Festival in 2014 en tijdens de Buma Boy Edgar Uitreiking in het Bimhuis in 2015. Een goede reden om dit quintet naar ons land te halen.

Uit het juryrapport: 

Wat bij Tineke Postma vooral opvalt is de combinatie van kosmopolitisme en Hollandse nuchterheid. Hoe een in principe bescheiden Friese musicus carrière in de Verenigde Staten maakte met haar eigen Amerikaanse band en samenwerkte met niet de minsten.
 
... zowel op alt- als sopraansaxofoon is haar toon klip en klaar, direct en zonder opsmuk. In haar bagage is geen plaats voor clichés, fratsen of mooidoenerij, ze kiest haar noten zorgvuldig en heeft daarbij een bijzonder gevoel voor melodie en harmonie.
 
Een verdere constante in de loopbaan van de saxofonist is dat zij een uitstekende bandleider is... Vanwege haar respect voor andermans kunnen, heeft ze in haar eigen groepen een ontvankelijke en derhalve natuurlijke autoriteit. Dat betaalt zich uit in ieders muzikale bijdrage en trekt haar ensembles ongetwijfeld naar een nog hoger niveau.
 
Ondanks het feit dat Tineke Postma een gevestigde naam en een onmiskenbaar ambassadeur voor de Nederlandse jazz is, beschikt ze over meer dan voldoende eigenheid, bravoure, passie en potentie om zich zowel in Nederland als daarbuiten verder te ontwikkelen en te profileren met haar geheel eigen vorm van eigentijdse jazz.


De jury van de Buma Boy Edgarprijs 2015 bestaat uit:

Micha de Kanter, voorzitter 
Geluidstechnicus Mideka Music Recording

Willem Kniknie, secretaris 
Directeur MuziekPodium Zeeland, programmeur International Jazz Festival Middelburg

Nicolle Leenhouwers 
Programmeur ProJazz, Jazz070 en Cutting Edge Jazz Festival, Den Haag

Niels Nieuborg 
Programmeur North Sea Jazz Club, Amsterdam

Cees van de Ven 
Journalist/fotograaf van draaiomjeoren.com, programmeur JazzCase, Neerpelt, België


De prijs en de historie:

De Buma Boy Edgarprijs wordt uitgereikt aan een musicus die zich reeds geruime tijd onderscheidt door zijn opmerkelijke verdienste op creatief gebied ter verlevendiging van de Nederlandse jazz en geïmproviseerde  muziek. De organisatie van de prijsuitreiking en de daaraan verbonden concertavond ligt in handen van de Stichting Boy Edgarprijs in samenwerking met het Bimhuis.
 
De prijs is geïnitieerd in 1963 onder de naam Wessel Ilckenprijs en werd in 1980 omgedoopt tot Boy Edgarprijs. Vanaf 1992 ging de prijs verder als VPRO Boy Edgarprijs. Sinds 2014 heet de prijs Buma Boy Edgarprijs. Recente winnaars zijn Anton Goudsmit (2010), Ferdinand Povel (2011), Yuri Honing (2012), Oene van Geel (2013) en Jeroen van Vliet (2014). 

Meer informatie over de prijs, biografie en fotomateriaal van Tineke Postma, het volledige juryrapport en een overzicht van eerdere winnaars is te vinden op www.bumaboyedgarprijs.nl